BERKEN

Berken is een fijn nervige houtsoort met een gewolkte vlamtekening. Het hout is crème van kleur. 

De botanische naam van berkenhout is Betula pendula Roth uit de familie Betulaceae. Deze winterharde soort groeit verspreid over het gehele noordelijke halfrond en is van origine te vinden op Groenland en IJsland. Op grote hoogte is de berk één van de weinige loofhoutsoorten die het barre bergklimaat daar kan weerstaan, de bomen groeien tot aan de boomgrens en vallen op door de witte bast tussen de naaldhoutbomen. 

Berkenbomen bereiken een gemiddelde hoogte van circa 20 meter. De takvrije onderstam is, afhankelijk van het groeigebied, gemiddeld 9 meter lang met een diameter van ongeveer 80 centimeter. Kenmerkend voor berken is het afbladderen van de witte bast. De bast laat horizontaal los en is geschikt als natuurlijke tondel, het materiaal is door de aanwezige oliën licht ontvlambaar. In het voorjaar vallen de rupsvormige katjes op in de boom, het geelkleurige stuifmeel dat in grote hoeveelheden voorkomt wordt door de wind wijdverspreid.


Bewerken Berken

Berkenhout laat zich makkelijk zagen, is goed te bewerkbaar en te buigen. Het hout is gevoelig voor vervorming. Gezaagd berkenhout is, door de relatief kleine stam, slechts beschikbaar in kleine kopmaten en korte lengtes. Het massieve hout wordt onder andere toegepast bij de productie van meubels, sportartikelen, speelgoed en huishoudelijke voorwerpen. 

Berken rondhout wordt toegepast bij de productie van multiplex. De stammen worden geschild tot fineer en gedroogd voor verlijming. Bij het schillen ontstaat een doorlopende dosse tekening (gevlamd schilfineer).


Toepassen Berken

Sterk constructief berken multiplex wordt verkregen door kruislings stapelen en verlijmen van vellen berken schilfineer. Berken multiplex is gevoelig voor vervorming. Toepassingen waarbij stabiliteit is gewenst, worden bij voorkeur van berken gefineerd MDF gemaakt. Aansluiting qua beeld wordt verkregen door MDF te beplakken met berken schilfineer. 

Berkenmultiplex is beschikbaar met eiken, iroko, mahonie en noten fineer en wordt toegepast in de meubel-, timmer en trappenindustrie.


Uitstraling Berken

In het crèmekleurige hout kunnen zwarte pitjes (mergvlekken) voorkomen, deze worden veroorzaakt door insecten die het cambium aantasten. Het aandeel mergvlekken is mede bepalend voor de toepassing en kwaliteit.