Brandvertragend MDF

Brandvertragend MDF

Mede door het Bouwbesluit wordt steeds vaker brandvertragend MDF toegepast in openbare ruimtes waar verhoogde eisen worden gesteld aan veiligheid die met normaal MDF niet zijn te realiseren. Na een aantal brand incidenten is er extra aandacht is er voor de brandveiligheid met catastrofale gevolgen. Deze brandvertragende MDF soort wordt ook MDF FR genoemd, dat staat voor Fire Retardant.

Bij de productie van brandvertragend MDF worden zouten met een brandvertragende werking, tijdens het productieproces, aan de vezels toe gevoegd. Deze zouten dragen voorkomen extra vlamverspreiding en rookontwikkeling.

Ondanks de hoge persing van circa 700 tot 730 kilo per m³ is dit hoogwaardige product bij voorkeur toe te passen voor niet constructieve doeleinden in droge ruimtes.

Brandvertragend MDF is herkenbaar aan de rode kern, een rode kleurstof wordt toegevoegd om het product in één oogopslag als brandvertragend te onderscheiden.

Door het lage formaldehydegehalte valt brandvertragend MDF in de E1-klasse, dit product kan worden ingedeeld in brandklasse B of C, afhankelijk van de brandvertraging.

De meest toegepaste brandvertragende MDF platen zijn ingedeeld in Euro brandklasse: B-s1, d0.

Hieronder wordt deze klasse uitgelegd:

B   = Brandklasse: moeilijk brandbare materialen die een beperkte bijdrage leveren aan brandgevaar.

s1 = Rookklasse: geringe rookproductie

d0 = Druppelvormingklasse: geen vlammende druppels / deeltjes

Diverse oppervlakte afwerkingen zoals fineer, HPL en lakwerk zijn mogelijk. Om een negatief effect  op de brandvertragende eigenschappen van het MDF te voorkomen dient rekening te worden gehouden met de richtlijnen van de fabrikant.

Het brandvertragend MDF is gecertificeerd, afwerking zoals fineer en lijm zijn niet gedekt door deze certificering. Tegenwoordig zijn er veel brandvertragende lakken en impregneermiddelen verkrijgbaar die kunnen bijdragen aan een geheel gecertificeerd eindproduct.

Brandvertragend MDF wordt onder andere toegepast in openbare gelegenheden voor wand- en plafondbekleding, scheidingswanden, deuren, meubilair, interieurinrichtingen en scheepsbetimmeringen.