Eiken Rustiek

Eiken rustiek

Eiken rustiek wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van kwasten, draadverloop, kleurverschillen en andere gebreken die in “foutvrij” eiken niet voor komen. Deze natuurlijke karaktereigenschappen zorgen voor een robuuste en landelijke uitstraling.

Kwasten zijn dwarsdoorsneden van takken en te herkennen aan de donkere ronding van het kopse hout. Tijdens het droogproces krimpt dit kopse hout en kan de kwast los laten van het basis materiaal.

Eventuele open voegen, kwasten en/of andere oneffenheden worden niet gestopt om problemen tijdens of na het lakken/beitsen te voorkomen.

De aanwezigheid van kwasten, draadverloop, kleiner stamdiameters en andere onvolkomenheden kunnen een negatieve invloed hebben op het rendement bij de productie van rustiek eiken fineer. Beitels slijten sneller door de harde kwasten en het rustieke fineer kan gevoeliger zijn voor scheurvorming. Rustiek eiken fineer kan als gevolg dit lagere rendement hoger geprijsd zijn dan “foutvrij” eiken fineer. Het is aan de verwerker om het gewenste stop(voeg)middel te gebruiken.

Eiken hout is een verzamelnaam van meerdere eiken soorten uit de familie Fagaceae. De drie meest voorkomende eiken soorten met de botanische naam Quercus zijn:

Europees eiken, Quercus petraea (de wintereik) en Quercus robur (de zomereik) zijn de bekendste eikenhout soorten. Eiken fineer en massief hout vinden traditioneel vele toepassingen in zowel: de meubel-, timmer- en vloeren industrie, scheepsbouw, sluisdeuren en interieurbouw.

De wintereik groeit slanker en rechter, heeft een langere bladsteel en kleinere eikel dan de zomereik.

Europees eiken kan onder anderen worden onderverdeeld in: inlands eiken, Frans eiken, Slavonisch eiken, Deens eiken en spessart-eiken (bekend van het rechtdradige en fijnjarige spessart eiken fineer).

Amerikaans eiken, komt van origine uit Amerika, toch groeien deze “exoten” ook in Europa. Amerikaans wit eiken, Quercus virginana lijkt veel op Europees eiken. De kleur en structuur zijn afhankelijk van het groeigebied (Noord of zuid-America). Massief Amerikaans eiken plankhout wordt, net als alle andere soorten die in Amerika worden geproduceerd, hoofdzakelijk dosse gezaagd.

Amerikaans rood eiken, Quercus rubra kan qua kleur wat meer roze zijn, de tekening is vaak wat grover van nerf. In tegenstelling tot Amerikaans wit en Europees eikenhout heeft rood eiken geen thylen in de houtcellen. Thylen zorgen ervoor dat na het kappen van eiken hout de houtvaten sluiten, door de afwezigheid hiervan is het hout niet “waterdicht” en kan het niet worden gebruikt in de scheeps- en vatenbouw.

De duurzaamheid van rood eikenhout is beduidend lager dan die van wit eiken hout, deze eiken soort is niet geschikt voor buiten toepassingen.

Eikenhout wordt donker gekleurd door het te roken. Bij dit proces wordt eikenhout, veelal eiken fineer, in een afgesloten ruimte in contact gebracht met ammoniakdampen, de reactie met looizuur geeft het eiken fineer een donkere kleur. Rood eiken bevat geen tot weinig looizuur en kan niet worden gerookt.

Rustiek eiken fineer wordt geproduceerd in dosse, halfkwartiers en kwartiers. Een mix van deze eiken fineer snijwijzen wordt massief ogend genoemd en geeft een natuur getrouw beeld.

Bij kwartiers eiken fineer dient rekening te worden gehouden met de aanwezigheid van spiegels, deze kunnen los komen en of problemen opleveren bij de afwerking van het eiken plaatmateriaal.

Rustiek eiken wordt ook uit vervaardigd uit oude producten zoals binten en eiken constructies, de grondstof krijgt een tweede leven. Zo is rustiek eiken niet alleen een trend, maar ook duurzaam.

Massief rustiek eiken wordt in vele varianten aangeboden, ruw rustiek eiken plankhout, geschaafd rustiek eiken plankhout, rustiek eiken panelen met doorgaande lamellen (dl massief), rustiek eiken drie lagen platen en rustiek eiken multiplex (eikenplex) gemaakt van eiken schilfineer en afgewerkt met eiken massief ogend fineer. Deze materialen worden in onder anderen de trappen-, timmer en meubelindustrie gebruikt. Lucht gedroogd en nat rustiek eiken wordt toegepast in de grond-, weg- en waterbouw, buiten meubilair en houtconstructies.

Rustiek eiken fineer wordt zowel in edelfineer (fineerdikte ca. 0,6 mm) en dik fineer (2,0 en 1,5 mm) geproduceerd. Rustiek eiken fineer platen worden in onder andere de meubelindustrie en interieurbouw verwerkt.