GRENEN

Grenen is een licht gele harshoudende naaldhoutsoort met roodbruin kleurig kernhout. Deze traditionele houtsoort wordt gebruikt voor vele toepassingen.


Grenen en haar herkomst

Grenenhout komt van de grove den, de Botanische naam is Pinus sylvestris L., P. spec. div. uit de familie Pinaceae. De Engelse benaming voor grenenhout is pine. Dennenbomen van de grove den kunnen een hoogte bereiken tot circa 30 meter met een takvrije onderstam van ongeveer 20 meter met een diameter tot 90 centimeter. Europees grenen heeft een groot groeigebied dat zich uitstrekt van bijna heel Europa tot een deel van Noord-Azië. Door de verschillende klimatologische omstandigheden in dit gebied is er een grote variatie in groeiringbreedte, volumieke massa, grootte van de cellen, celwanddikte, kwastaandeel en grootte van de kwasten. 


Uiterlijk Grenen

Het roodbruine rechtdradige kernhout steekt scherp af tegen het circa 50-100 mm brede lichte spinthout. De jaarringen zijn duidelijk te herkennen door het kleurverschil van het lichte vroeghout en donker gekleurde laathout. Grenen fineer en massief hout laten op het kwartierse vlak, door deze kleurnuances, duidelijke strepen en op het dosse vlak een vlamtekening zien.


Verwerken Grenen

Het harshoudende hout bevat soms kleine harsgangen en of onregelmatig gevormde donkerbruine kleverige harsvlekken. Vers gezaagd of bewerkt hout verspreidt een aangename geur. Vanwege het aanwezige hars dient het grenenhout voor verlijming en of afwerking goed te worden ontvet. 

Afhankelijk van het kwastaandeel en bijhorend draadverloop is grenenhout zowel met de hand als machinaal goed te bewerken, vooral het fijnjarige hout met een kleine groeiringbreedte. Noors en hoog gegroeid grenen kenmerken zich door de fijne jaarringen.


Toepassing Grenen

Grenen fineer wordt gebruikt voor meubels, interieurtoepassingen en als schilfineer voor de triplexindustrie. Massief grenen wordt toegepast als constructiehout in de bouw, binnen kozijnen en ramen. Grenenhout laat zich goed impregneren waardoor de duurzaamheid wordt verhoogt, toepassingen buitenshuis worden hierdoor onder anderen mogelijk voor constructies, waterbouw, kozijnen, deuren en tuinhout.