KASTANJE

Kastanjehout lijkt qua kleur en tekening veel op eiken, het lichtbruine en ringporige hout heeft een opvallende vlam tekening. Het grote en zichtbare verschil met eikenhout is het ontbreken van spiegels op het kwartierse vlak.


Kastanje en haar herkomst

In Nederland komen twee bekende soorten kastanje voor: Tamme kastanje, de botanische naam is Catanea sativa Mill uit de familie Fagaceae. Deze kastanjeboom komt het meest voor in Zuid-Europa en Noord Afrika. De boom kan een hoogte halen van circa 15 tot 25 meter met een takvrije onderstam van maximaal 15 meter. Paardenkastanje, de botanische naam is Aesculus hippocastanum uit de familie Hippocastanaceae en groeit in West-Europa en Noord-Amerika. Grote exemplaren kunnen tot wel 30 meter hoog worden. 

Beide kastanje soorten zijn ondanks hun naam doet vermoeden geen familie van elkaar. Het verschil tussen deze twee kastanje soorten is duidelijk te zien aan de “vruchten”. De tamme kastanje heeft een bolster met lange stekelige naalden vergelijkbaar met een egel en bevat meerdere ovaal vormige vruchten/noten, aan de bovenzijde zit een platte kant met een wit pluimpje. Ondanks dat deze vrucht met een nootachtige smaak rauw te eten is wordt het vaak gepoft of geroosterd, de tamme kastanje krijgt hierdoor een zoetere smaak. De bolster van de paardenkastanje heeft korte en veel minder stekels en bevat slechts een rondvormige, bittere kastanje die niet geschikt is voor consumptie.


Uiterlijk Kastanje

Houteigenschappen van de tamme kastanje zijn voor de productie van kastanje fineer en massief hout beter dan die van de paardenkastanje. Vanaf hier wordt enkel de houtsoort tamme kastanje beschreven. De gelijkenis met eikenhout is groot, de aanwezigheid van looizuren versnelt corrosie van metaal en kan problemen bij water gebaseerde lakken geven. Kastanje hout heeft geen stralen hierdoor ontbreken spiegels op het kwartiers vlak. Het ringporige hout is iets lichter dan eikenhout en laat zich beter bewerken.


Toepassing Kastanje

Tamme kastanje fineer en massief hout worden onder andere toegepast voor: interieurbetimmeringen, parketvloeren, beeldhouw-, draai- en snijwerk, keukengerei, wandelstokken, lijsten, uitvaartkisten en vaten voor voedingsindustrie.