Massief houten panelen

Massief houten panelen

Het werken met houten panelen kan meerdere voordelen hebben:

Makkelijk en nauwkeurig calculeren

Alle maatvoeringen zijn netto plaatafmetingen, in het calculatieproces kan exact het aantal benodigde stuks en arbeid worden bepaald.

Snel te verwerken

Geen verloren uren aan vlakken, schaven en verlijmen. De panelen zijn na acclimatiseren te verwerken in een interieuromgeving met een relatieve luchtvochtigheid tussen de 40 en 60%.

Kwaliteit en beeld direct te beoordelen

Hout is een natuurproduct de panelen zijn in één oogopslag op kwaliteit, structuur en kleur te beoordelen.

DL-Massief

DL (doorgaande lamel) massief verlijmd paneel, dit product is opgebouwd uit vallend brede delen van circa 40 tot 90 mm met de volle lengte van het paneel.

Drie lagen plaat

Drie lagen plaat is een natuurlijk product met een industrieel karakter. Een drie lagen plaat (CLT paneel (Cross Laminated Timber)) is een massief verlijmd paneel dat is opgebouwd uit drie kruislings verlijmde lagen.

De twee 5 mm dikke toplagen bestaan uit vallend brede delen van circa 80 tot 140 mm met de lengte van het paneel en een kruislings verlijmde (gevingerlaste) kern van 10 mm dik in dezelfde houtsoort. In de tussenlaag wordt getracht al het rest materiaal zoals: te kort en of te smal hout, spinthout en andere afwijkingen te verwerken dat niet is geschikt voor de toplagen Bijna de gehele stam wordt middels deze werkwijze verwerkt in dit industriële halffabricaat, er blijft weinig restproduct (waste) over.

VL-Massief

VL (vingerlas)-massief, de panelen zijn opgebouwd uit vallend lange gevingerlaste delen met een lengte van circa 250 tot 500 mm lang en een breedte van 40 tot 42 mm. Deze manier van produceren maken panelen met een lengte van 5000 en een breedte van 1220 mm mogelijk. Door gebruik te maken van korte en smalle delen wordt het rendement uit een stam met ca. 70% verhoogd, hierdoor is er minder rondhout nodig om aan de vraag te kunnen voldoen.

Voor verwerking is het hout kunstmatig terug gedroogd tot circa 8%. Hout neemt sneller vocht op dan dat het hout het af staat, door deze eigenschap bestaat de kans op vervorming, hout werkt! Het is belangrijk dat de materialen worden geacclimatiseerd, opgeslagen, verwerkt en geplaatst in een omgeving waar de relatieve luchtvochtigheid tussen 40% en 60% blijft om deze “werking” te minimaliseren.

Omschreven halffabricaten worden geschuurd met korrel 80 en afhankelijk van de afmeting per stuk verpakt in folie.

De grondstof hout zoals voor de productie van de panelen wordt gebruikt komt uit beheerde bossen, indien mogelijk duurzaam geproduceerd. Productie geschied in het land van oorsprong, transport van ruw materiaal wordt beperkt van het bos tot aan de fabriek. Het schaafafval en ander biomassa wordt ter plaatse gebruikt.

Alleen het netto product gaat per vrachtwagen op transport. Deze vorm van produceren geeft een besparing van ruim 40% op de uitstoot van CO2.