PEREN

Perenhout is geelachtig tot rozebruin, het decoratieve hout heeft geen uitgesproken tekening.


Herkomst peren

Het perenhout heeft de Botanische naam Pyrus communis L. en komt uit de familie Rocaceae en wordt om zijn vruchten in vele variëteiten gecultiveerd. 

De bomen kunnen een hoogte bereiken tot maximaal 18 meter, normaal is tussen 9 en 12 meter met een takvrije onderstam van maximaal 6 meter met een diameter tussen 35 en 70 centimeter. 

Perenhout groeit van origine in Europa en West-Azië, door aanplant is de houtsoort inmiddels over de gehele wereld te vinden. Het perenhout dat ten behoeve van de fruitteelt is aangeplant komt hoofdzakelijk uit oude boomgaarden, sporadisch groeit deze soort in het bos.


Eigenschappen peren

Het kleurverschil tussen het geelachtig tot rozebruine kern- en spinthout is minimaal, blootstelling aan licht kleurt het hout warm. Oude stammen hebben een donker hart, sommige producties worden gestoomd. Bij dit stoomproces komt het perenhout in aanraking met een hoge temperatuur, de aanwezige suikers en andere mineralen karamelliseren en kleuren, vooral, het spinthout donkerder. 

Peren is een taaie en sterke houtsoort met een fijne nerf, door deze fijne nerf en egale kleur is op het dosse vlak weinig vlamtekening te zien, het kwartierse vlak laat een vaag zeer fijn strepenpatroon zien. Om collaps (vervorming door drogen) te voorkomen is extra aandacht tijdens het droogproces een vereiste. 

De korte en grillige “oude” productiestammen met bijhorende onvolkomenheden zijn niet optimaal geschikt voor de productie van peren fineer met lange lengtes. Een alternatief op peren fineer dat doorgaans voor deze toepassing, door de fineerindustrie, wordt gebruikt is de elsbes.  

Hout van de elsbes wordt ook Zwitsers peren genoemd, de Botanische naam is Sorbus torinalis eveneens uit de familie Rocaceae. Deze houtsoort draagt geen peren maar ronde of peervormige  bessen van circa 12 tot 18 mm groot. De elsbes boom (“Zwitsers peren”), kan een hoogte tot 25 meter bereiken, de takvrije onderstam is langer en heeft een grotere diameter dan de Pyrus communis L. Lang Zwitsers peren fineer is uit deze stammen mogelijk.


Toepassing perenhout en perenfineer

Massief perenhout wordt mede vanwege de fijne nerf onder anderen toegepast bij beeldhouwwerk, draaiwerk, blaasinstrumenten, mallen, lijstwerk en kleinmeubelen. Gebeitst wordt Zwitsers peren als alternatief voor ebbenhout gebruikt zoals bijvoorbeeld de zwarte pianotoetsen. 

Peren fineer wordt verwerkt in meubels, interieurbetimmeringen en andere toepassingen waar de warme en exclusieve soort tot zijn recht komt.