Redgum

Redgum is een houtsoort met een exclusieve uitstraling. Het geelwitte tot lichtroze hout heeft een zijdeachtige glans en kenmerkt zich door het bruinrode contrasterende kernhout.


Redgum en haar herkomst

Redgum is een houtsoort met een exclusieve uitstraling. Het geelwitte tot lichtroze hout heeft een zijdeachtige glans en kenmerkt zich door het bruinrode contrasterende kernhout. Dit kernhout komt hoofdzakelijk voor in oude bomen en toont een gelijkenis met notenhout, ondanks er geen botanische verwantschap is wordt Redgum ook satijnnoten genoemd. 

Redgum is hout van de Amberboom, en komt van origine voor in het groeigebied dat loopt van Nicaragua tot het zuidoosten van Noord-Amerika. In de Verenigde Staten is het één van de meest voorkomende bomen. In ons land komt de amberboom hoofdzakelijk in parken voor waar deze is aangeplant.


Herkomst Redgum

De botanische naam is Liquidambar styraciflua L. van de familie Hamamelidedaceae. 

Een amberboom kan een gemiddelde hoogte van circa tot 35 meter bereiken met een de diameter van ongeveer 1 meter. De takvrije onderstam is gemiddeld 17 meter lang met mogelijk grote wortelaanlopen. Oude bomen kunnen groter gedimensioneerd zijn. 

Een inhoud stof die uit het redgumhout wordt gewonnen is Liquidambarbalsem, deze balsem wordt op commerciële basis getapt en heeft een sterk aromatische geur en smaak. Vanwege deze eigenschap wordt de balsem gebruikt als geneesmiddel tegen maag- en darmkwalen, toevoeging in de cosmetische-, farmaceutische- en tabaksindustrie en voor de productie van lijmen en kauwgom. 

In Nederland wordt voornamelijk redgum fineerhout verwerkt, de import van massief hout is gering.


Toepassing Redgum

Het exclusief ogende redgumhout laat zich door de fijne structuur goed glad afwerken en wordt voornamelijk toegepast voor beeldhouw-, snij- en draaiwerk. Goede klankeigenschappen van het massieve hout maken deze soort geschikt voor het vervaardigen van muziekinstrumenten. 

Redgum fineer wordt zowel in boekvorm als massief ogend gevoegd, het eindresultaat van deze verschillende voegmethoden is niet met te elkaar te vergelijken. Redgum fineer wordt onder andere verwerkt in interieurbetimmeringen en meubilair.