Verwerking

Verwerking

Een mooi eindresultaat en hoog rendement wordt gerealiseerd als de platen voor verwerking uiteengezet en op beeld / kwaliteit beoordeeld worden.

Edelfineer
Bij het voegen van fineer worden de smalle langszijden verlijmd en verwerkt tot gevoegde vellen, de vellen worden later in het productie proces verlijmd op een basisplaat. Na deze persing wordt de plaat geschuurd met korrel 120, het kan voorkomen dat er nog lijmresten in de voeg en of op het hout zitten.

Voordat het gefineerd materiaal behandeld wordt met een lak of beits dient het goed geschuurd te worden om het te ontdoen van werksporen, extra aandacht voor de voegen is raadzaam.

Let op: de lijm die door de fineerindustrie gebruikt wordt neemt geen vocht en dus geen kleur- of reactiebeits op.

Overleg met uw lak leverancier welke afwerking geschikt is en test deze voor productie.

Dikfineer
Zagen van dik fineer vereist, om splinteren te voorkomen, het juiste gereedschap. Een mooi resultaat wordt bereikt door gebruik te maken van een zaagblad met veel tanden bij voorkeur met een negatieve spaanhoek. Informatie betreffende het juiste zaagblad is te verkrijgen bij de zaagbladen leverancier. Test het zaagblad voor verwerking.

Dikfineer wordt voor het voegen recht gezaagd en ontdaan van eventuele gebreken, de eventueel aanwezige spanning in het hout kan na het zagen alsnog zorgen voor een kleine vervorming. Na het zagen wordt het fineer op breedte gefreesd waardoor een glad lijmoppervak ontstaat. Spanning in het hout, welke niet verdwijnt bij het frezen, kan incidenteel leiden tot kleine open voegen. Het is aan de verwerker de gebreken te stoppen met het gewenste stop(voeg)middel. Product informatie betreffende het toe te passen stopmiddel is verkrijgbaar bij de lak/voegmiddel leverancier.

Toegestane dikte toleranties van het fineer kunnen leiden tot onderling dikte verschil in het ruwe materiaal. Voor een goede verlijming op het basismateriaal wordt er veel lijm gebruikt, tijdens dit proces is het mogelijk dat er lijm door de openingen heen vloeit. Na deze persing wordt de plaat geschuurd met korrel 120, het kan voorkomen dat er nog lijmresten in de voeg en of op het hout zitten.

Voordat het gefineerde materiaal behandeld wordt met een lak of beits dient het goed geschuurd te worden, extra aandacht voor de voegen is raadzaam.

Let op: de lijm die door de fineerindustrie gebruikt wordt neemt geen vocht en dus geen kleur- of reactiebeits op.

Overleg met uw lak leverancier welke afwerking geschikt is en test deze voor productie.

Rustiek fineer
Rustiek eiken fineer bevat kwasten. Kwasten zijn dwars doorsneden van takken en herkenbaar aan de donkere ronding van het kops hout.

Nadat het fineer gesneden is wordt dit natte materiaal gedroogd, tijdens het droogproces krimpt de kwast en bestaat de mogelijkheid dat deze zich loswerkt van het langsfineer. Bij het produceren kan een losse kwast, voordat het op een basisplaat verlijmt wordt, uit het fineer vallen, dit is inherent aan het rustieke materiaal.

De gefineerde platen worden na het voegen geschuurd, eventuele open gebreken (voegen, kwasten en/of andere gebreken) worden niet gestopt. Dit om problemen tijdens of na het lakken/beitsen te voorkomen. Het is aan de verwerker de gebreken te stoppen met het gewenste stop(voeg)middel. Product informatie betreffende het toe te passen stopmiddel is verkrijgbaar bij de lak/voegmiddel leverancier.

Fineerflex
Houtfineer op een papieren rug. De gevoegde vellen zijn ongeschuurd en dienen voor het lakken goed geschuurd te worden. Om delaminatie te voorkomen is het raadzaam voor verwerking contact op te nemen met uw lijm- en lak leverancier.

Gestraald fineer
Het materiaal wordt met een NON FERRO materiaal gestraald. In de ruimte waar dit gebeurd bevind zich ijzervervuiling, dit kan tijdens en na het stralen neerslaan  op het gestraalde materiaal.

Deze ongewenste ijzerdeeltjes kunnen roestvorming veroorzaken en of reageren met het aanwezige looizuur in eikenhout. Om ongewenste verkleuringen te voorkomen dient het materiaal grondig te worden ontdaan van deze ijzervervuiling.

Massief houten panelen
Voor verwerking is het hout kunstmatig terug gedroogd tot circa 8%, na verlijming (D3) worden de panelen geschuurd met korrel 80 en eventueel verpakt in folie. Hout neemt sneller vocht op dan dat het hout het af staat, door deze eigenschap bestaat de kans op vervorming, hout werkt! Het is belangrijk dat de materialen opgeslagen, verwerkt en geplaatst worden in een omgeving waar de relatieve luchtvochtigheid tussen 40% en 60% blijft om deze “werking” te minimaliseren.

Afwerking
Het materiaal wordt af fabriek, om extra toplaagdikte te behouden, ligt voorgeschuurd. Te allen tijden dient het oppervlak na bewerking goed te worden nageschuurd om eventuele werksporen en lijmresten te verwijderen. Extra aandacht voor de voegen is noodzakelijk. Fineerproducenten gebruiken lijm die geen vocht (kleur- of reactiebeits) opneemt. Het mooiste resultaat wordt bereikt wanneer de verwekingsinstructies van lak/beits producent worden gerespecteerd. Test altijd het materiaal op een deel van minimaal 600 x 600 mm alvorens het hele object wordt afgewerkt.