Voegmethoden

Fineervellen worden na het snijden verpakt in boekjes van circa 25 stuks, zo'n fineerpakket met opeenvolgende fineervellen wordt een fineerboek genoemd.


Fineerboeken

Deze fineerboeken zijn voorzien van een etiket met daarop: de werkende breedte, lengte en een serienummer. De boeken worden per stam op een pallet verpakt om kleur- en kwaliteitsverschillen te voorkomen.

Tijdens de productie wordt het gewenste fineer geselecteerd op beeld en kwaliteit. De gesorteerde fineerboeken worden in de breedte recht gesneden en ontdaan van eventueel gebrek. Al het schoon gesneden fineer wordt aan de smalle lange zijde voorzien van lijm  en aan elkaar gevoegd (verlijmd). Er ontstaat een vel ter grote van de basisplaat waarop het gevoegde vel wordt verlijmd. De meest voorkomen voegmethoden zijn: boekvorm (bookmatch), beeldafwikkeling massief ogend (mismatch) en dwarsfineer.


Boekvorm (bookmatch)

Bij deze voegmethode wordt gebruik gemaakt van één fineerboek. De bovenste twee fineer delen worden als een boek opengeslagen en komen gespiegeld naast elkaar te liggen. Deze handeling wordt herhaald zodat een repeterend beeld ontstaat over de gehele breedte van de plaat. Deze voegmethode wordt toegepast bij exclusief meubilair, dekkend spuitwerk en daar waar kleine series afwijkend beeld geen problemen geven.


Beeldafwikkeling

Meerdere fineerplaten met een identiek en repeterend beeld wordt beeldafwikkeling genoemd. Het is echter onmogelijk dat alle platen exact hetzelfde beeld vertonen. De vlam wordt bijvoorbeeld kleiner naarmate verder van het hart wordt gesneden, deze vlamtekening verloopt hierdoor zelfs in één fineerboek. In een serie platen met beeldafwikkeling wijkt, in zelfs in één fineerboek. In een serie platen met beeldafwikkeling wijkt, in dit geval, de vlamgrootte af tussen de eerste en laatste plaat. De platen worden per serie middels een letter op volgorde van het alfabet benoemd, de cijfers die daarachter staan geven de grootte van de opeenvolgende serie fineerplaten aan. Iedere nieuwe letter is een nieuwe serie.


Massief ogend (mismatch)

Uit diverse fineerboeken wordt fineer toegepast en in een willekeurige volgorde gevoegd, hierdoor zijn meerdere kleurnuances mogelijk op één plaat. Het beeld dat gecreëerd wordt is vergelijkbaar met massief hout. Deze massief ogende voegmethode is mogelijk in "foutvrij" en rustiek fineer. Tijdens de verwerking geeft deze voegmethode meerdere voordelen, de platen zijn "oneindig" naast elkaar te verwerken daar het beeld doorloopt en bij schade of andere gebreken is het relatief makkelijk een nieuwe fineerplaat in te voegen.


Dwarsfineer

Bij dwarsfineer wordt in de breedterichting van de basisplaat het fineer gevoegd in plaats van de lengterichting. Het is niet mogelijk dwars op de nerf te schuren, dwars gefineerde platen zijn meestal ongeschuurd. In de fineerhandel is het gebruikelijk dat de eerste maatvoering die wordt genoteerd de lengte van het fineer (de plaatlengte) aangeeft, daarna volgt de breedte maat.