Vuren

Vuren

Vurenhout is een bleke geelbruine naaldhoutsoort die voor vele doeleinden kan worden toegepast.

Het hout is van de fijnspar, bekend als de kerstboom, de botanische naam is Picea abies (L.) KARST (=P.excelsa LK.) uit de familie Pinaceae.

Van origine groeit het vurenhout in Europa en Noord-Azië. De bomen kunnen een hoogte bereiken tot 35 meter. De cilindervormige takvrije onderstam heeft een lengte van ongeveer 20 meter met een gemiddelde diameter van 60 tot 120 centimeter.

Kern- en spinthout hebben dezelfde kleur, na blootstelling aan licht en lucht kleurt het bleke hout geelbruin. In het vurenhout kunnen harszakken voorkomen, wanneer deze worden open gezaagd kan het hars eruit lopen. Ondanks de aanwezigheid van hars heeft het vurenhout geen opvallende harsgeur zoals bijvoorbeeld bij grenenhout.

De jaarringen zijn duidelijk te herkennen door het kleurverschil van het lichte vroeghout en donker gekleurde laathout. Vuren fineer en massief hout laten op het kwartierse vlak door deze kleurnuances een duidelijke strepen en op het dosse vlak een vlamtekening zien.

Het groeigebied met bijhorende klimatologische omstandigheden zijn bepalend voor de grote variatie op groeiringbreedte (groeisnelheid) , volumieke massa, opbouw van de cellen, het kwasten aandeel en de grootte daarvan.

Afhankelijk van het kwastaandeel en bijhorend draadverloop is vurenhout zowel met de hand als machinaal goed te bewerken, vooral het fijnjarige hout met een kleine groeiringbreedte. Droging van het hout kan losse en of uitvallende kwasten veroorzaken, deze opengebreken dienen, indien nodig, door de verwerker te worden gevuld.

Massief vuren hout wordt, afhankelijk van kwaliteit, voor veel doeleinden toegepast zoals: dragende constructies, kozijnen, ramen, deuren, trappen, vloeren, betimmeringen en interieurtoepassingen. Het hout wordt zowel ruw als geschaafd aangeboden en in de vorm van halffabricaten als meubelpanelen, drie lagen platen, gevingerlaste panelen en plaatmateriaal.

Vuren fineer is zowel met als zonder kwasten beschikbaar en wordt verwerkt in onder andere de meubelindustrie en interieurbouw en in de vorm van schilfineer als basis voor triplexproductie.