WENGÉ

Wengé hout is een donkerbruine West-Afrikaanse houtsoort, de mooiste producties komen uit Congo.  

Wengé komt uit de familie Leuminoase (Papilionaceae) en wordt onder de botanische naam Millettia laurentii DE WILD verhandeld. 

De bomen hebben een hoogte van circa 20 tot 25 meter, de takvrije onderstam van het wengé hout is ongeveer 8 tot 12 meter lang een heeft een diameter van circa 80 centimeter. Deze cilindrische stam is zelden recht en heeft soms een rot hart, dit gaat ten koste van het rendement. Het spinthout is 25-50 millimeter breed en steekt met de geelwitte kleur sterk af tegen het kernhout. 

Panga panga, groeigebied Oost-Afrika, vertoond op het eerste gezicht veel gelijkenissen met wengé hout. Deze twee houtsoorten zijn met het oog te onderscheiden aan de witte inhoud stoffen van wengé hout en de gele die in het panga panga hout voorkomen. 

Vers gezaagd wengé hout is licht van kleur, na contact met zuurstof en licht kleurt het hout donkerbruin. Door langdurige blootstelling aan UV straling kan het hout witachtig verkleuren.


Wengé fineer

De stammen worden onder andere gebruikt voor de productie van wengé fineer en massief hout. Massief wengé plankhout wordt zowel dosse als kwartiers gezaagd, bij wengé fineer geniet kwartiers gesneden de voorkeur vanwege het rustige gestreepte beeld. Er is een duidelijk contrast tussen dosse (gevlamd) en de kwartierse (gestreepte) tekening.


Verwerken van Wengé

Bij het verwerken van wengé hout bestaat de kans dat het hout valbreuken en andere scheurvorming bevat, het hout is splijt gevoelig en kan door houtworm zijn aangetast. Het is raadzaam om het hout voor verwerking goed te beoordelen op “verborgen” onvolkomenheden. Bij de verlijming van wengé hout dient rekening te worden gehouden met inhoud stoffen die de verlijming negatief kunnen beïnvloeden.


Toepassing Wengé

Deze harde en exclusieve houtsoort wordt onder anderen toegepast voor de productie van: trappen, meubels, vloeren, deuren, kozijnen, lijsten, beeldhouw- en draaiwerk. Wengé fineer is terug te zien in meubilair, interieur betimmeringen en exclusief inlegwerk. 

Bij verwerking is een goede afzuiging noodzakelijk aangezien het wengéstof irritaties aan huid en maag kan veroorzaken. Splinters zijn moeilijk te verwijderen en veroorzaken ontstekingen. 

Wengé is een houtsoort die erg gevoelig is voor trends, een snel groeiende vraag naar wengé fineer kan hierdoor tot schaarste leiden.