Ziricote

Ziricote

Ziricote hout is een exclusieve donkerbruine houtsoort met een uitgesproken warrige tekening.

De botanische naam van ziricote is Cordinia dodecandra, deze houtsoort komt van origine voor in Midden-Amerika en Zuid-Mexico. Ziricote bomen kunnen een hoogte bereiken van circa 15 meter met een stamdiameter van ongeveer 60 centimeter.

In het donker- tot roodbruine ziricote hout kunnen grote kleurvariaties voorkomen. Zwarte aders, groene en paarse kleurnuances zijn mogelijk. De bijzondere houttekening die het ziricote kenmerkt, geeft deze exclusieve houtsoort een uniek karakter.

Verwerking van alleen het kernhout heeft een nadelig effect op het rendement van deze bijzondere soort. Witachtig spinthout tekent scherp af tegen het donkere ziricote kernhout. Door gebruik te maken van dit grote kleurcontrast stijgt de decoratieve waarde. Ziricote is een geschikte houtsoort voor bijzondere, gewaagde en unieke designs.

Tijdens het droogproces bestaat de kans op scheurvorming, voorzichtigheid bij het drogen is geboden. Het zware en fijnporige ziricote hout is goed te verwerken. De fijne nerf draagt bij aan een zeer gladde en glanzende afwerking. In het hout kunnen kleine krimpscheurtjes voorkomen.

Inhoudsstoffen kunnen tijdens verwerking een allergische reactie veroorzaken, goede ventilatie is aan te raden. Massief ziricote hout is beperkt in korte lengtes met kleine kopmaten beschikbaar. Het hout wordt gebruikt bij de productie van gitaren en andere muziekinstrumenten, geweerkolven, exclusief houtsnij- en draaiwerk.

Ziricote fineer is beschikbaar in lengtes tot circa 3 meter. De kleine stammen zijn niet geschikt voor grote series fi neer met een uniform beeld. Bijna iedere Ziricote gefineerde MDF plaat is uniek en maakt dit exclusieve hout geschikt voor luxe design meubilair en interieurs.