Voegmethoden & Verwerkingen

Voegmethoden & Verwerkingen

Voegmethoden

Hoe zit het?
Een beknopte uitleg betreffende: snijwijzen, voegtechnieken en kwaliteit omschrijving.

Diverse snijwijzen
 1. Dosse
  Door evenwijdig met de middellijn van een stam te snijden ontstaat deze kenmerkende vlamtekening op het brede vlak.
 2. Kwartier
  Wanneer er haaks op het hart wordt gesneden ontstaat een strepen tekening daar waar de jaarringen haaks worden doorklieft. Bij een aantal houtsoorten ontstaan spiegels doordat er langs een straal gesneden wordt.
 3. Halfkwartier
  Indien onder een hoek van ca. 15% door kwartiers hout gesneden wordt ontstaat er een lichte vlam- en strepen tekening, spiegels zullen niet voorkomen.

voegmethoden houten halffabricaten - Van Laere Hout

Meest voorkomende voegmethoden

Boekvormvoegmethoden boekvorm - Van Laera Hout
Er wordt gebruik gemaakt van één fineerboek. De bovenste twee fineer delen worden opengeslagen als een boek en komen gespiegeld naast elkaar. Deze handeling wordt herhaald zodat een repeterend beeld ontstaat.

Massief ogend (mismatch)voegmethoden Massief ogend - Van Laere Hout
Uit diverse fineerboeken wordt fineer toegepast en in een willekeurige volgorde gevoegd, hierdoor zijn meerdere kleurnuances mogelijk op één plaat. Het beeld dat gecreëerd wordt is vergelijkbaar met massief hout.

Beeld
voegmethoden - snijwijze - Van Laere Hout

Beeldafwikkeling
Door een fineerboek(en) op volgorde te verwerken worden fineervellen geproduceerd met nagenoeg een identiek beeld. De opeenvolgende vellen worden genummerd, als de tekening verspringt, begint men opnieuw met nummeren.

Dwarsfineer
Het fineer wordt in de breedterichting van de basisplaat gevoegd in plaats van de lengterichting.

Kwaliteit 0,6 mmA-kwaliteitAc-kwaliteitB-kwaliteit/
tegenfineer
Samenstellinguit een boekuit een boekmeerdere boeken
Lamel breedte 1)breedsmallersmal
Verloop tekening 2)iets toegestaanmeer toegestaantoegestaan
Draad verloopiets toegestaanmeer toegestaantoegestaan
Kleur afwijkingiets toegestaanmeer toegestaantoegestaan
Kwastenniet toegestaaniets toegestaanmeer toegestaan
Overig gebrek 3)iets toegestaanmeer toegestaantoegestaan
 1. Lamel breedte is afhankelijk van de houtsoort, om een gewenste kwaliteit te produceren kunnen een aantal houtsoorten niet breed gesneden worden.
 2. Verloop van tekening dosse naar kwartier of andersom.
 3. Overig gebrek: onder andere spint, hars gangen, ander soort verkleuring, kruisdraad of een open voeg.

Verwerking

Een mooi eindresultaat en hoog rendement wordt gerealiseerd als de platen voor verwerking uiteengezet en op beeld / kwaliteit beoordeeld worden.

Edelfineer

Bij het voegen van fineer worden de smalle langszijden verlijmd en verwerkt tot gevoegde vellen, de vellen worden later in het productie proces verlijmd op een basisplaat. Na deze persing wordt de plaat geschuurd met korrel 120, het kan voorkomen dat er nog lijmresten in de voeg en of op het hout zitten.

Voordat het gefineerd materiaal behandeld wordt met een lak of beits dient het goed geschuurd te worden om het te ontdoen van werksporen, extra aandacht voor de voegen is raadzaam.

Let op: de lijm die door de fineerindustrie gebruikt wordt neemt geen vocht en dus geen kleur- of reactiebeits op.

Overleg met uw lak leverancier welke afwerking geschikt is en test deze voor productie.

Dikfineer

Zagen van dik fineer vereist, om splinteren te voorkomen, het juiste gereedschap. Een mooi resultaat wordt bereikt door gebruik te maken van een zaagblad met veel tanden bij voorkeur met een negatieve spaanhoek. Informatie betreffende het juiste zaagblad is te verkrijgen bij de zaagbladen leverancier. Test het zaagblad voor verwerking.

Dikfineer wordt voor het voegen recht gezaagd en ontdaan van eventuele gebreken, de eventueel aanwezige spanning in het hout kan na het zagen alsnog zorgen voor een kleine vervorming. Na het zagen wordt het fineer op breedte gefreesd waardoor een glad lijmoppervak ontstaat. Spanning in het hout, welke niet verdwijnt bij het frezen, kan incidenteel leiden tot kleine open voegen. Het is aan de verwerker de gebreken te stoppen met het gewenste stop(voeg)middel. Product informatie betreffende het toe te passen stopmiddel is verkrijgbaar bij de lak/voegmiddel leverancier.

Toegestane dikte toleranties van het fineer kunnen leiden tot onderling dikte verschil in het ruwe materiaal. Voor een goede verlijming op het basismateriaal wordt er veel lijm gebruikt, tijdens dit proces is het mogelijk dat er lijm door de openingen heen vloeit. Na deze persing wordt de plaat geschuurd met korrel 120, het kan voorkomen dat er nog lijmresten in de voeg en of op het hout zitten.

Voordat het gefineerde materiaal behandeld wordt met een lak of beits dient het goed geschuurd te worden, extra aandacht voor de voegen is raadzaam.

Let op: de lijm die door de fineerindustrie gebruikt wordt neemt geen vocht en dus geen kleur- of reactiebeits op.

Overleg met uw lak leverancier welke afwerking geschikt is en test deze voor productie.

Rustiek fineer

Rustiek eiken fineer bevat kwasten. Kwasten zijn dwars doorsneden van takken en herkenbaar aan de donkere ronding van het kops hout.

Nadat het fineer gesneden is wordt dit natte materiaal gedroogd, tijdens het droogproces krimpt de kwast en bestaat de mogelijkheid dat deze zich loswerkt van het langsfineer. Bij het produceren kan een losse kwast, voordat het op een basisplaat verlijmt wordt, uit het fineer vallen, dit is inherent aan het rustieke materiaal.

De gefineerde platen worden na het voegen geschuurd, eventuele open gebreken (voegen, kwasten en/of andere gebreken) worden niet gestopt. Dit om problemen tijdens of na het lakken/beitsen te voorkomen. Het is aan u de gebreken te stoppen met het gewenste stop(voeg)middel. Product informatie betreffende het toe te passen stopmiddel kunt u verkrijgen bij uw lak/voegmiddel leverancier.

Fineerflex

Deze gevoegde vellen zijn ongeschuurd en dienen voor het lakken goed geschuurd te worden. Bij de productie van gevoegde fineervellen, echt houtfineer, op een rug van fleece wordt een water gebaseerde lijm gebruikt. Deze lijm kan reageren met de lijm en lak die u wilt gebruiken. Om delaminatie te voorkomen is het raadzaam voor verwerking contact op te nemen met uw lijm- en lak leverancier.

Gestraald fineer

Het materiaal wordt met een NON FERRO materiaal gestraald. In de ruimte waar dit gebeurd bevind zich ijzervervuiling, dit kan tijdens en na het stralen neerslaan het gestraalde materiaal. Deze ongewenste ijzerdeeltjes kunnen roestvorming veroorzaken en of reageren met het aanwezige looizuur in eikenhout. Om ongewenste verkleuringen te voorkomen dient het materiaal grondig te worden ontdaan van deze ijzervervuiling.

Massief houten panelen

Voor verwerking is het hout kunstmatig terug gedroogd tot circa 8%, na verlijming (D3) worden de panelen geschuurd met korrel 80 en eventueel verpakt in folie. Hout neemt sneller vocht op dan dat het af staat, door deze eigenschap bestaat de kans op vervorming, hout werkt! Het is belangrijk dat de materialen opgeslagen, verwerkt en geplaatst worden in een omgeving waar de relatieve luchtvochtigheid tussen 40% en 60% blijft om deze “werking” te minimaliseren.